Argentyńska wołowina – smaczna i zdrowa

wołowina argentyńska

Z kulinarnego punktu widzenia, odkrycie Ameryki przyniosło kilka wspaniałych rzeczy, jak rozpowszechnienie pomidorów, kukurydzy, ziemniaków czy dyni na cały świat, jednak te warzywa naprawdę bledną i więdną przy prawdziwym skarbie tego kontynentu, argentyńskiej wołowinie.

Wołowina argentyńska – naprawdę warto

Hiszpańscy konkwistadorze nadali temu regionowi nazwę od srebra (łacińskie argentum), które pragnęli tu znaleźć. Jednak ich potomkowie i następcy, argentyńscy hodowcy bydła, udowodnili że Argentyna ma coś cenniejszego: pampę, typ krajobrazu i roślinności z idealnymi warunkami do hodowli bydła.

Zwierzęta pasą się tu przez cały rok na rozległych, otwartych przestrzeniach, dużo chodzą i żywią wyłącznie trawą. Dzięki temu ich mięso swą fakturą zbliżone jest do tego, jak wygląda dziczyzna, i jest cudownie kruche, przez co argentyńska wołowina słusznie uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.

Nie tylko steki z argentyńskiej wołowiny

Doskonale nadaje się zwłaszcza do sezonowania i przyrządzania steków, co nie jest przypadkiem – kuchnia gauchos, tamtejszych kowbojów, wywarła trwały wpływ na sztukę przygotowywania mięsa – szczególnie steków, ale także chilli con carne (przy czym w wersji argentyńskiej nie ma ono wiele wspólnego z meksykańsko-teksańskim imiennikiem).

Oferowana tu argentyńska wołowina pochodzi ze zwierząt rasy Black Angus, która jest jedną z najwyżej cenionych ras mięsnych na świecie. W połączeniu ze specjalnymi warunkami hodowli, uzyskiwane steki mają piękną strukturę i fakturę oraz niezrównany smak.

Zobacz na: https://meatologia.pl/wolowina-argentynska/